25. in 26. novembra so potekale selekcije za slovensko nacionalno reprezentanco v debati, ki bo zastopala Slovenijo na svetovnem prvenstvu World Schools Debate Championship 2023 v Hanoiju v Vietnamu.

Selekcij sta se udeležili tudi dve debaterki iz debatnega kluba Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer, Lara Svenšek in Lina Fefer. Za selekcije je bilo potrebno pripraviti zagovorniške argumente na različne trditve, negacijo na opozicijsko stran, možne trke … Na dneva selekcij sta debatirali z dijaki ostalih šol, ki so se potegovali za mesto v nacionalni ekipi. Obe sta se odlično odrezali, Lina Fefer pa je uspešno postala članica reprezentance, za kar ji močno na GFML čestitajo!

Med 16. in 21. decembrom so debaterji iz celega sveta debatirali na mednarodnem debatnem turnirju Winter Holidays Open 2022. Turnir se je pred leti odvijal v živo v Zagrebu, zaradi epidemioloških razmer pa je letos na žalost že tretje leto potekal na splet. Na turnirju, ki je potekal v angleškem jeziku, so sodelovali debaterji iz 36 držav, od tega ekipe s šestih slovenskih šol. Med njimi pa je bila seveda tudi ena ljutomerska ekipa, GFML Artemis. Ekipo so sestavljali Lina Fefer, Zala Jurkovič, Lara Svenšek in Matej Novak, debaterji iz tretjega in četrtega letnika. S petimi zmagami so bili najboljša slovenska ekipa na turnirju in tudi edini, ki so se uvrstili v izločilne boje. Med 12 ekipami, ki so napredovale, so se na šestem mestu uvrstili v okto finale. Tam so jih pričakali nasprotniki iz Texasa. Razburljivo debato so za las izgubili z rezultatom 1–2, s tako imenovano »split odločitvijo«, kar pomeni, da je en izmed treh sodnikov dal zmago našim debaterjem, druga dva pa Američanom.

Ob koncu turnirja so bili najboljša ekipa v kategoriji »angleščina kot tuji jezik«, dosegli pa so tudi visoke uvrstitve kot posamezni govorci, Matej Novak na 9. mestu, Lina Fefer na 11. mestu, Lara Svenšek in Zala Jurkovič pa sta si delili 33. mesto.

Debaterji so s svojimi dosežki zelo zadovoljni, lepe besede pa je o njih povedala tudi njihova študentska mentorica Teja Sapač: »Naši debaterji so se odlično izkazali na turnirju z zelo močno konkurenco. Vesela sem za njihov dosežek, saj si ga res zaslužijo in sem na njih tudi izredno ponosna.«

 

RIDE Goričko - Razvoj kolesarstva na Goričkem

PRP LEADER EU SLO

Sledite nam


youtube  facebook


Kontaktirajte nas

TV AS Murska Soboota
PRAK d.o.o.
Gregorčičeva ulica 6
SI-9000 Murska Sobota

  02/521 30 30
  02/521 30 31
  

Kje smo

kjesmo