Na letošnji 21. Pomurski salamiadi je sodelovalo 41 izdelovalcev domačih salam z 51 vzorci salam. Tekmovanja se je udeležilo 11 novih salamarjev.
Prvaki se bodo udeležili slovenskega finala salamiad, ki bo 14. maja v Straži na Dolenjskem. Ker se je g. Kardinar med prvake uvrstil z dvema različnima vzorcema, se lahko po pravilih zveze salamarjev udeleži finala le z enim.
Izdelke je ocenjevala strokovna komisija v sestavi: Vladka Hradil Barbarič, univ. dipl. inž. živ. teh., Zdenka Tompa, učit. kuharstva, gastronom kulinarik, Ljubo Fekonja, dr. med. vet., mag. Milko Lebarič, univ. dipl. inž. živ. teh., Igor Kustec, univ. dipl. inž. živ. teh., in Milan Hari, univ. dipl. inž. živ. teh.
Najvišja možna skupna ocena štirih sodnikov (sodnika z najvišjo in najnižjo oceno se ne upoštevata) je 60 točk, od tega največ 6 točk za okus, 4 točke za prerez – videz, barvo in teksturo, 3 točke za vonj in 2 točki za zunanji videz.
Na vseh 21 Pomurskih salamiadah je bilo ocenjenih skupno 1483 vzorcev salam, tekmovanja pa se je v vseh teh letih udeležilo 418 salamarjev.
Vseh 21 salamiad sta se udeležila dva salamarja: Jože Hamler iz Gornjih Ivanjc in Edi Štata iz Podgrada.
Najuspešnejši salamarji Pomurskih salamiad, ki so se uvrščali na finalno prireditev, pa so: Jože Hamler 11-krat, Marjan Kralj 9-krat, Karl Rožman in Milan Kolar po 6-krat ter Darko Hlupič 5-krat.
Prvaki 21. Pomurske salamiade so:
UVRSTITEV | TEKMOVALEC | NASLOV | SALAMA | SKUPNA OCENA |
1 | Andrej Kardinar | Lutverci, Apače | 67 | 53,8 |
2 | Matjaž Dervarič | Cankarjeva ul., Murska Sobota | 23 | 53,6 |
3 | Andrej Kardinar | Lutverci, Apače | 69 | 51,1 |
4 | Franc Podlesek | Pečarovci, Mačkovci | 41 | 49,4 |
5 | Milan Kolar | Ravenska c., Beltinci | 2 | 49,3 |
6 | Katja Gregorec | Čakova, Sv. Jurij ob Ščavnici | 42 | 49,3 |
Vir: TD Radenci